Постинг
25.11.2012 18:28 -
Вкусен тутманик Бабина рецепта
ТУТМАНИК
ПРОДУКТИ
1 ч. чаша прясно мляко
1/2 кофичка кисело мляко 2%
3 яйца едниния жълтък се оставя за намазване
1 пакетче суха мая или половин пакет жива мая
1 к. чаша олио
сол захар
1 кг. брашно
300 - 400 гр. сирене
125 гр. масло
Приготвяне
От 780 -800 гр. от пресятото брашно се прави кладенче и стои така.
В това време маята се слага в чашата прясно мляко, леко затоплено. Прибавят се 1 лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно
да стане като рядка каша. Това стои на топло 10- 15 минути докато шупне.
Докато маята шупва, в кладенчето слагаме 1 лъжичка сол ( Колкото солта толкова и захарта ), яйцата, олиото и киселото мляко.
Всичко това започва да се бърка. Когато маята шупне се изсипва при останалите продукти в купата. Става лепкаво тесто и се меси.
Трябва да се меси дълго време. Ако имате машина можете да оставите тя да свърши това вместо вас. Аз лично го правя.
Тестото не бива да поема повече от 1 кг. брашно.
След като се измеси хубаво се оставя да втаса във фурната на 50 Градуса около 30-40 минути.
Трябва да увеличи 2-3 пъти обема си.
Като втаса хубаво се намазва с олио и се размесва още веднъж.
След което се дели на топки. Всяка топка се разточва като дълъг правоъгълник съси се със сирене и се маже със масло, след което се навива
на руло и се подрежда в тавата. след като се подредят рулцата, готовия тутманик се оставя да втаса още веднъж. После се пече около 10 - 15 минути на 200 градуса намазва се с жълтъка от горе.
Аз лично го поръсвам и със сусам.
Добър Апетит
ПРОДУКТИ
1 ч. чаша прясно мляко
1/2 кофичка кисело мляко 2%
3 яйца едниния жълтък се оставя за намазване
1 пакетче суха мая или половин пакет жива мая
1 к. чаша олио
сол захар
1 кг. брашно
300 - 400 гр. сирене
125 гр. масло
Приготвяне
От 780 -800 гр. от пресятото брашно се прави кладенче и стои така.
В това време маята се слага в чашата прясно мляко, леко затоплено. Прибавят се 1 лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно
да стане като рядка каша. Това стои на топло 10- 15 минути докато шупне.
Докато маята шупва, в кладенчето слагаме 1 лъжичка сол ( Колкото солта толкова и захарта ), яйцата, олиото и киселото мляко.
Всичко това започва да се бърка. Когато маята шупне се изсипва при останалите продукти в купата. Става лепкаво тесто и се меси.
Трябва да се меси дълго време. Ако имате машина можете да оставите тя да свърши това вместо вас. Аз лично го правя.
Тестото не бива да поема повече от 1 кг. брашно.
След като се измеси хубаво се оставя да втаса във фурната на 50 Градуса около 30-40 минути.
Трябва да увеличи 2-3 пъти обема си.
Като втаса хубаво се намазва с олио и се размесва още веднъж.
След което се дели на топки. Всяка топка се разточва като дълъг правоъгълник съси се със сирене и се маже със масло, след което се навива
на руло и се подрежда в тавата. след като се подредят рулцата, готовия тутманик се оставя да втаса още веднъж. После се пече около 10 - 15 минути на 200 градуса намазва се с жълтъка от горе.
Аз лично го поръсвам и със сусам.
Добър Апетит
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 12